Majorens workshop

Bord til drivhus

Skrevet lørdag den 5. januar 2013

 

 

Det er skam ikke nok at bygge et drivhus. Det skal også indrettes med hylder, borde mv. Et ordentlig plantebord er et must, så det blev jeg selvfølgelig pålagt at få fusket færdig. Jeg startede med tildanne understellet ved at save noget tømmer op, som blev afrettet og høvlet til 55 mm, hvorefter det blev savet på længde.

Så fræsede jeg lidt profiler, samt borede huller til justerbare hylder. Dejligt med tee og brunkager på værkstedet. Det er jo også snart jul.

Så skal understellet samles og jeg kunne selvfølgelig vælge, at pløje nogle ordentlige skruer i træet. Jeg syntes nu, der er noget over det, at kunne samle det hele uden søm og skruer, sådan som de rigtige tømre og snedkre gør. Derfor har jeg lavet en jig, således at jeg kan samle forskellige dimensioner af træ med ”løse tappe”. (Du kan se Jigèn her: https://www.majorensworkshop.dk/?p=356 )

 

Min jig kan således anvendes til næsten alle dimensioner træ. Opbygningen er beskrevet et andet sted på min hjemmeside og den wirker sgu.

Her bliver hullerne til tapperne i de lange emner (benene) fræset.

 

Og her fræses hullerne i de korte emner.

 

Alle emner er fræset, hvilket kan gøres på ca. 45 min (Ja, timelønnen skal man ikke tage i betragtning).

 

Træ til tappene saves ud og høvles til den rette tykkelse. Herefter rundes hjørnerne på bordfræseren, således de passer til de udfræsede huller. Endelig saves tappene på længde og ”sagerne” er nu klar til at blive samlet UDEN SØM OG SKRUER.

 

Så limer vi “sagerne” sammen.

 

Lige pludselig får konen en ide om at det kunne værre rart med en skuffe til bordet …hmmm…grrrr..ja, ja søde.. vi justerer bare lige projektet og saver ud til skuffen.

 

Og så fræses der, det er da ikke noget problem …

 

Og så limer vi ..det tager da ingen tid

 

Nu bare lige en prøvesamling..hmmm… det ser sgu da nogen lunde ud, bort set fra da fræseren “smuttede” (Godt at der findes plastisk træ og at bordet skal males) og da jeg limede ..da var jeg ikke omhyggelig nok med sikre mig at bunden gik helt ind i frontpladens not, så den buer ca. 3 -4 mm …shit.

Hylder

Der er plads til at sætte rigtig mange hylder op i drivhuset og på hylderne skal der stå “ting og sager”. Så hylder skal der også til, så det er vel bare om at komme i gang …. Jeg startede med at save stave op, til kunne lime sammen til den bredde hylderne skulle have.

 

Efterfølgende kom der gang i overfræseren for at få lavet en profil der passede og til slut blev “sagerne” pudset således at også de, var klar til “maleren”

 

Og her har maleren (Fruen) således afsluttet malearbejdet… nydeligt .. spændende at se om den koksgrå farve passer til det hvide væksthus…. ellers får det hele sgu en gang hvid maling…

 

Hulkehllister

Jeg stod og skulle bruge nogle ret store hulkehllister til drivhusbordet og havde en gang set, at dem kunne man selv fabrikerer på rundsaven, hvilket jeg satte mig for at jeg ville forsøge. Her er fremgangsmåden.

 

Så er det ellers bare om at tage det i “små nøk” … altså rejs savklingen ganske lidt hver gang emnet passerer klingen. Brug glidemiddel det gør det en del nemmere …

 

Sådan …..hukehllister.. en på 2800 og to stk. på ca. 650 mm. For at få en pæn afslutning var jeg lige i gang med min vidundersav …Blå Bosch kap-/geringssav. Det gav nogle små stykker som der yderligere skulle snittes ca. 50 mm af … et farligt arbejde på kap-geringssaven derfor…:

 

Bruger jeg min crosscut-slæde den er eminent til små emner ….herefter limes endestykkerne på.

 

Sådan … så er ende stykkerne monteret: Det blev sgu da nogen lunde .. når man tager i betragtning, at der er tale om en glad amatør, der har “snittet lidt” i en almindelig lægte. Der er lægte for ca. 15,- kr. så der er sparet en del … husk at fortælle det til den bedre halvdel, det giver større forståelse næste gang værkstedet skal suppleres med nyt “legetøj”

 

Så er der kommet gang i bordpladen… nogle forskallingsbrædder som lige høvles til på den pæne side

 

Galvaniseret plader er ikke sådan lige til at finde med mindre man tager den store pung frem, specielt hvis man skal have en i de mål som jeg havde behov for…248 x 65 cm. Jeg var så heldig at kende en som kendte en og lige pludselig havde jeg en plade helt gratis…. og så var den endda brugt,  hvilket giver den et perfekt rustikt look…..

 

 

Er er så det færdige resultat klar til at blive monteret i “driveren”

Læs flere projekter om Fruens Drivhus eller se alle mine projekter.

Skriv et svar

Ingen kommentarer endnu