Majorens workshop

Jig til tappe

Skrevet lørdag den 5. januar 2013

December 2010

 

 

Træ kan selvfølgelig samles med skruer og søm, men nogle steder syntes jeg nu, det er lidt sejt, at tappe træet sammen som de rigtige tømrer og snedkere gør. Derfor har jeg lavet en jig, således at jeg kan samle forskellige dimensioner af træ med ”løse tappe”. (samme princip som når man samler med en kiksmaskine)

 

Til “Jigén ” har jeg anvendt ca. en kvart plade, 18 mm Østenfiner (Dejligt materiale). Pladen skar jeg op med min Bosch rundsav, da mit værksted ikke er stort nok til, at jeg kan håndtere en hel plade på min bordrundsav, som også lige i det mindste til en sådan manøvre.

 

Så forestod der et større fræserarbejde, hvor det var med at holde tungen lige i munden for at opnå den tilstrækkelige nøjagtighed. Det tog tid, men jeg havde jo juleferie og vejret var rigtigt elendigt udenfor, så det var fedt bare at gå og nørde på det ”lille snedkerværksted”.

 

Hvis du forstørre billedet, vil du kunne se, at jeg også har monteret nogle ”iskruningsgevind”. Jeg ved ikke lige, om det er den rigtige betegnelse. Til gengæld ved jeg, hvordan de skrues i, uden at de kommer til at sidde skævt (Se artiklen om fingerskruer  https://www.majorensworkshop.dk/?p=342).

 

Så er det hele samlet med lim og skruer. Nu bliver det sgu spændende og se, om “skramlet” virker. Hov, hvor kom lige de fingerskruer fra..? (se artiklen om fingerskruer https://www.majorensworkshop.dk/?p=342).

 

Træ til tappene saves ud og høvles til den rette tykkelse. Herefter rundes hjørnerne på bordfræseren, således at de passer til de udfræsede huller. Endelig saves tappene på længde og ”sagerne” er nu klar til at blive samlet UDEN SØM OG SKRUER.

Opspænding af emner lodret og vandret i Jigeèn fremgår af de to næste billeder. Endvidere er der mulighed for at spænde træet op i en vinkel på 45 grader.

 

De næste tre billeder viser en prøvesamling …. DET VIRKER SGU. Med lidt øvelse er det forholdsvis nemt at spænde ”sagaerne op” og opnå en tilfredsstillende nøjagtighed ca. +/- 0,5 mm.

 

 

 

Denne jig får en god plads på mit ”lille snedkerværksted”.

 

 

 

 

 

 

 

Her er et link til en tegning af jigèn

https://usercontent.one/wp/www.majorensworkshop.dk/wp-content/uploads/2016/10/64-Crafts-Woodworking-Magazine-ebook-ShopNotes-64-Router-Mortising-Jig.pdf

Den 27 maj 2018 blev jig` en er omtalt i Fynsk Stiltiende:
https://www.fyens.dk/Kjeld-Bjerre/Goer-det-selv-Majorens-jig/artikel/3258540

 

 

 

Læs flere projekter om Værkstedet eller se alle mine projekter.

Skriv et svar

6 kommentarer

 1. Herluf Johansen siger:

  Hej
  Har du en tegning eller nogle flere billeder af jig
  Jeg synes den er smart og kunne godt tænke mig at bygge en men kan ikke lige helt gemmensskue det
  Mvh Herluf

  • Majoren siger:

   Jeg har sendt dig en tegning over Jigèn samt en omregningstabel fra inch til milimeter. God arbejdeslyst

 2. Poul Erik Givskov siger:

  Hej Majoren
  Jeg kan se du har en Bosch PTS 10. Jeg har skiftet min Dewalt ud med en Bosch magen til fordi jeg havde brug for den slæde den har. Om det var et dårligt valg er jeg nu efter at have prøvet Bosch’en lidt i tvivl om.
  Jeg har det problem at fra første dag har den klemt tæret når det når til bagenden af klingen. Det jeg har fundet ud af er at selve klingen sidder skævt i langsgående retning.
  Nu vil jeg så lige høre om du her erfaring med at klingen kan justeres side vejs.
  En anden ting er at jeg syntes den sviner meget når jeg saver selv om jeg har udsugning på, er det normalt.

  PS jeg har dog bedt sælgeren om at kontakte Bosch men det kunne da være rart at høre om du har nogle erfaringer.

  • Majoren siger:

   God dag Poul Erik

   Jeg har ikke haft samme problem om du nævner og er derfor heller ikke klar over om klingen kan justeres. Jeg ville kontakte Bosch og forhører mig der. Men hvis den klemmer træet når du anvender slæden, kan du jo tilsikre at træet er vinkelret på slæden (Læg evt. en tømmervinkel på bladet og indstil så lanet på slæden, således at det er vinkelret på bladet)

   Og jeg giver dig ret den støver en del, men ellers er jeg godt tilfreds med min sav: http://www.majorensworkshop.dk/det-lille-snedkervaerksted-2/

   • Poul Erik Givskov siger:

    Hej
    Det er vel ikke sådan at jeg må få en tegning af den jig du har lavet til tappe.

    hilsen
    Poul Erik Givskov

    • Majoren siger:

     Hej Poul Erik

     Jeg har indsat et link til en tegning af jigèn i slutningen af artiklen på hjemmeside. Giv lyd hvis det ikke virker og god arbejdslyst.