Majorens workshop

Ventilation i drivhuset

Skrevet onsdag den 7. oktober 2015

Alle drivhusejere ved, at der skal godt med ventilation til i et drivhus. De fleste” købedrivhuse” er alene monteret med vinduer, der kan åbne i taget og ofte et begrænset antal. Da jeg byggede fruens drivhus, ville jeg sikre mig, at der var rigeligt med tagvinduer, der kunne åbnes, i alt 8 stk. blev det til.

Desuagtet kommer der meget utøj i planterne, hvilket efter min kones vurdering kan være forårsaget af manglende ventilation. Jeg blev derfor bedt om at se på mulighederne for at skabe mere ventilation.

Jeg tænkte, at der også skulle skabes mulighed for ventilation i drivhusets lodrette elementer ved at placere vinduer umiddelbart over soklen. Traditionelle vippevinduer ville være til gene for trafik langs drivhuset, hvorfor der var behov for en anden løsning. Jeg lavede en tegning over et skydevindue og påbegyndte konstruktionen af en prototype.

I princippet gik det ud på, at lade det øverste glas blive siddende i et af drivhusets lodrette elementer. Det nederste tildannes og i sættes en ramme, der kan glide op på indvendig side af det øverste glas. Her er de enkelte emner tildannet og malet og jeg har samlet en ramme.

IMG_0720

 

 

 

Her har jeg fjernet glassene i det lodrette element og monteret den yderste ”føringsskinne” til skydevinduet.

IMG_0724

 

 

 

 

 

Her er det færdigmonterede skydevindue i åben tilstand

IMG_0735

 

Og her i lukket tilstand

IMG_0734

 

Så blev prototypen sat i produktion, således at der i alt kunne monteres 5 skydevinduer i de lodrette elementer.

IMG_0940 IMG_0939

 

Åbne og lukkemekanismen voldte mig en del besvær. Den første løsning ses her, hvor man åbner vinduet ved løfte i den rundstok der er monteret i skydevinduets ramme og holdes fast i øverste position ved den ”låseanordning” der ses her. Denne anordning viste sig at være en del upraktisk, specielt de steder hvor der vokser planter op foran vinduerne, hvorfor jeg måtte udtænke en anden plan. (Endvidere ønskede fruen at vinduet også kunne åbnes halvt)

IMG_0732

 

 

 

Det måtte være noget med et snoretræk, der skulle være nemt at betjene uden at skulle til at ligge og rode på knæene mellem planterne for at få fat i rundstokken.

Jeg forsøgte mig indledningsvis med et snoretræk, hvor snoren gik gennem nogle øjer, som var skruet på spærene. Det viste sig dog hurtigt, at snoren blev slidt over ved denne metode. Jeg tænkte, at en trisse kunne løse problemet, men ved et besøg på nettet kunne jeg konstatere, at der hurtigt ville ryge en plovmand til dette formål. Kunne man lave trisserne selv? (man er jo nordjyde)

Først blev der tildannet nogle stykker træ.

IMG_1085

 

Så skulle jeg bruge et hjul til trissen, hvori snoren kunne løbe. Et gammelt spækbræt, hvoraf jeg tidligere har tildannet glideskinner, blev anvendt til formålet. Jeg brugte et kopbord til formålet.

IMG_1083

 

Herefter skulle fordybningen hjulet tildannes således at snoren kunne fastholdes. Hjulet blev skruet fast på lanet til overfræseren og et hulkehljern blev anvendt til at lave fordybningen i hjulet. (Ja, jeg ved det ligner Storm P. men det virker sgu)

IMG_1084

 

Så blev der tildannet et par aksler, af et stykke jern jeg havde liggende (Tidligere anvendt som holder til havelys….. smid aldrig ting ud der kan genanvendes)

IMG_1086

 

Her er trisserne klar til samling

IMG_1088

 

 

 

Her ses de færdige trisser. Endvidere drejede jeg nogle håndtag på drejebænken.

IMG_1097

 

Her er monteringen af snoretrækket færdig. Det er konstrueret således at vinduet kan fastholdes i fuldt og halvt åben position.

Jeg skruede et øje i vinduesrammen og førte snoren gennem et hul i den øverste rem, hvor der foroven var monteret en metalbøsning (Kan ikke rigtig ses på billedet) for at forhindre, at snoren gnaver sig ind i remmen.

 

IMG_1415

Herefter er snoren ført op i trissen, der er fastgjort på et spær. For enden af snoren er der monteret et håndtag.

IMG_1416

Her er håndtaget fastgjort til en rundstok, der er boret ind i spærret, sådan at vinduet kan være halvt åben. Håndtaget kan også fastgøres til den anden rundstok, hvis vinduet ønskes helt åben.

IMG_1420

Her ses det halvt åbne vindue.
Jeg håber nu, at de fem vinduer i de nederste elementer kan være med til at sikre tilstrækkelig udluftning.

IMG_1419

   

Læs flere projekter om Fruens Drivhus eller se alle mine projekter.

Skriv et svar

Ingen kommentarer endnu