Majorens workshop

Det lille “snedkerværksted”

Skrevet lørdag den 24. november 2012

Oktober 2012

Snedkerværkstedet

Mit værksted er indrettet i forlængelse af min garage og derfor meget begrænset i omfang. Der er kun ca. 14 m2 til rådighed. Værkstedet er indrettet i 2008, hvor jeg isolerede vægge og loft og lagde et trægulv oven på den eksisterende beton, hvilket giver et behageligt underlag at gå og stå på.

Der er en dør ud til den overdækkede terrasse og en ud til garagen. Når begge døre åbnes, er der mulighed for at arbejde med lange emner eksempelvis i fræseren, rundsaven og høvlen.

Der er opsat et utal af strømudtag. Dem kan man næsten ikke få for mange af. Der er anvendt de billige fra ”Jem og Fixs”, de virker lige så godt som andre og meget dyre kontakter, men er selvsagt mere bøvlet at montere.

Værkstedet er opvarmet af en el- radiator, som står på laveste kapacitet og således holder værkstedet frostfrit og dermed sikret mod kondens med efterfølgende rust på værktøj og maskiner til følge. Som supplement hertil flytter jeg om efteråret de to ”grisevarmere” – som jeg har hængende på den overdækkede terrasse – ind i værkstedet og de kan på få minutter – selv ved streng frost – skabe en behagelig varme i værkstedet, når der skal arbejdes.

En almindelig spånsuger, noget udluftningsrør samt ”spånslange” gør det ud for mit ”udsugningsanlæg”. Af pladshensyn – men også pga. af støjen – har jeg placeret spånsugeren i garagen. Jeg har sat kroge i loftet og ved hjælp af noget elastik og nogle hjemmelavede holdere kan jeg flytte slangen og på den måde etablere ”spånsug” i hele værkstedet.

Under loftet har jeg opsat hylder hele vejen rundt i værkstedet. Her har jeg et lager af ”ting og sager” af det der er mest brug for på sådant et lille ”fuskerværksted”.

Under en af hylderne har jeg lavet ”et Storm P system”, som består at tre pinde, der kan svinges ud og på den måde virkes som en ”hylde”, der kan anvendes som aflæggeplads. På den måde sparer jeg gulvplads, hvilket der ikke er for meget af i mit værksted.

”Skruelageret” er hjemmelavet, dog har jeg købt de gule kasser. Skruer skal der til ….

Der er som sagt begrænset plads i værkstedet, hvorfor det har været nødvendigt at udnytte pladsen optimalt. Jeg har således selv fremstillet diverse borde, skabe, beslag mv.

Mit primære arbejdsbord er lavet ud af asketræ. Træet fik jeg foræret, så udgifterne har været meget begrænsede. Det er ubehandlet og når det bliver for stygt at se på, får det en tur med en båndpudser. Underbordet er lavet af tømmer i dimensionerne 55 x 55 mm, som er malet. (samme fremgangsmåde som beskrevet under ”bord til drivhus”)´. Under mit arbejdsbord er der plads til min afretter/tykkelsehøvl, en sektion til diverse kufferter og min værktøjskasse, samt et skab til opbevaring af forskellige ”ting og sager”

Jeg har lavet to skabe til det mest almindelige håndværktøj. Skabene er lavet af almindeligt brugt tagkrydsfiner plade. Jeg har limet kanter på af fyr og mahogni og i et af skabene har jeg leget lidt med min zinkfræser jig, som resulterede i nogle små skuffer til ”ting og sager”. Jigèn er fra Wolfcraft og er en forholdsvis simpel og billig en af slagsen.

Med Jigèn kan man lave fingertappe som her, men man kan også lave svalehale samlinger.Skabene er monteret med et klaverhængsel og ”hjemmefuskede håndtag”.

Blå Bosch er mit foretrukne mærke, når vi taler elektrisk håndværktøj. Bosch blå serie syntes jeg er både robust og effektivt. Her ud over syntes jeg om Bahco, som laver håndværktøj i god kvalitet og som jeg udskifter til i takt med at jeg ”får tid”. Ved siden af de to skabe til håndværktøj har jeg lavet et skab til mine akko`er (batterier).

Kompressoren – er en ganske almindelig på 3 heste og 50 liters tank – er ligeledes placeret uden for værkstedet. En sådan karl er ikke til at undvære på et værksted. Husk at udskille vand eller bedre køb en vanudskiller … det har jeg indtil nu været for nærig til. Endvidere skal der skiftes til den tynde olie om vinteren, da frosten ellers sætter en stopper for driften.

På den modsatte væg hænger ligeledes et skab, som er hjemmegjort. Her med skydelåger for lige at prøve at lave en sådan konstruktion. (gnid glidefladerne i stearin så går de som på kuglelejer). I skabet har jeg forskellige væsker, lim mv.


Under skabet er monteret et ”Storm. P” arrangement, et skab med skuffer der rummer klude, små klemmer, tvinger samt værnemidler.

Oven på skabet er opsat min båndpudser, som kan skydes ud og ind samt tilsluttes udsuget. Båndpudseren har jeg simpelthen købt for billigt (Biltema), således er tallerkensliberen alt for løs i lejet og helt uanvendelig. Jeg bruger imidlertid båndpudseren rigtig meget, så det vil være en af de første maskiner, jeg søger at få udskiftet. Jeg modtager gerne forslag til type mv.

Under mit arbejdsbord har jeg lavet et skab i MDF, som er malet. For at gøre det mobilt og for at kunne anvende det som et ekstra bord er det på hjul. Jeg tror, jeg har valgt for små hjul, da skabet er lidt vanskeligt at håndtere (Ved lejlighed sætte jeg nogle flere hjul under. (Købte en hel stak på en aktion på DBA til ingen penge) Højden er afpasset med øvrige flytbare maskiner (Bordrundsave og Fræser). Skufferne er med fuldt udtræk og er endnu ikke endeligt indrettet (Lidt rodet). Udtrækket til skufferne har jeg fået af en kammerat, godt for det for de er sindssygt dyre sådan nogle banditter.

Bagpå skabet er der plads til jig`s eller værktøj som kun anvendes lejlighedsvis.

Afretter/tykkelseshøvlen er en af de billige modeller – WoodStar – men har faktisk fået en helt pæn omtale i GØR DET SELV. Jeg er da også ganske godt tilfreds medmaskinen, som jeg har monteret på et skab der er på hjul. Skabet – som er noget af det første jeg lavede på værkstedet – er fremstillet i MDF og efterfølgende malet. Jeg indrømmer at grebene ikke er de mest elegante ,der er set og jeg havde ikke lige nogen magnetlåse til at holde skufferne på plads, så det blev en rigtig fukser løsninger …. men det virker.

I skufferne har jeg min zinkfræser jig, “bogstaver til overfræseren, samt grej til afretter/tykkelseshøvlen. Den type låseanordning der er på møbelhjulene er elendig, dem skal jeg have skiftet ud, så jeg er fri for at ligge kiler under hjulene, når jeg bruger maskine. På grund af maskinen størrelse er maskinen let og bordet til afretning er ikke særlig stort, hvilket gør det besværligt at afrette lange emner. Endvidere syntes maskine ikke om en spåntykkelse på ret meget mere end en 0.5 mm.

I starten brændt jeg et par drivremme af fordi jeg pressede maskinen for meget og fordi jeg ikke anvendte nok glidemiddel. Indstillingen af lanet med maskinens skala dur ikke, jeg er nødt til at anvende en separat vinkelmåler. Jeg har forstærket lanet som jeg har gjort plads til bag på skabet. Men ellers er jeg som nævnt rigtig godt tilfreds med maskinen, men vil gerne med tiden have en mere solid model (220 V da jeg ikke har kraft i mit lille værksted). Forslag til model og type?

Min ”fræser” er også en kineser – en WoodStar – men virker ok til mit behov. Som de andre maskiner er den monteret på et ”skab” med hjul, således at den kan flyttes rundt på værkstedet. Med tiden skal der monteres skuffer til bl.a. fræserjern og andet værktøj til fræseren.

Da fræseren er meget let har jeg lavet en ”fusker anordning” således at jeg kan ”låse” den mod væggen, så den ikke bevæger sig, når emnerne bearbejdes. Indstillingsskalaen bruger jeg ikke, den er for unøjagtig, en ”prøvepind” er meget bedre. Maskinen kører helt fin og er forholdsvis nem at betjene, dog skal man være en lille smule toldmodig, når man skal montere aggregatet, der holder emnet ind mod jernet. Når det endelig er monteret, virker det fint, eksempelvis kørte jeg 750 m lister igennem maskinen, da jeg lavede mit drivhus. Åhh… lige en ting ..de ringe der sidder i spindelhullet er af plastik og ikke særlig holdbare endvidere smitter de af på træet. I USA findes der et utal af sådanne små fræsere men noget mere solide og så med 8mm spindel. Ideer til en lidt mere stabil model imødeses gerne.

Tilføjet 2012 maj.
Fræser blev udskiftet se: https://www.majorensworkshop.dk/?p=59

Min søjleboremaskine er en bordmodel, som jeg har udbygget med et bord med et lan. Jeg har fræset nogle gardinstænger ned i bordet og tilrettet nogle bolte der sammen med nogle fingerskruer danner base for nogle hurtigspændere, der kan holde emnet fast, når der skal bores.

Det sted hvor boret går ned i bordet er lavet således, at der kan isættes nogle plader, som kan udskiftes. På den måde undgås flosser i træets bagside, når der bores. Endvidere kan jeg monterer nogle plader med huller i, således at jeg kan bruger mine sliberondeller. Jeg vil udskifte min nuværende maskine med en model, hvor dybdeindstillingen er mere nøjagtig og hvor højden reguleres ved at dreje på et håndtag. Nogle forslag til type og model?

Jeg har fået ny bænkboremaskine se her Jig til bænkboremaskine | Majores Workshop (majorensworkshop.dk)

Min vådsliber er af mærket Scheppach og virker fremragende. Købt i Harald Nyborg på tilbud for 550,- kr. Noget billigere end en Tormek, som koster spidsen af en jetjager….. dækker fint det behov jeg har for at slibe mine knive, økser, sakse, stemmejerne samt jern til drejebænken. Jeg har også købt en del jig`s til den. Maskinen har endnu ikke fået sin faste plads på værkstedet, men det får den.

Min ”sandpapirsstation” er også hjemmegjort og er i princippet bare nogle rundstokke sat ind i et lille skab. På den måde er der styr på sagerne, selv om den ser lidt ”spøjs” ud. Ved siden af sandpapiret har jeg nogle af mine tvinger. Jeg har gode erfaringer med Wolfcraft, som er meget holdbare og nemme af anvende.

Bordrundsaven er efter min mening en af de vigtigste maskiner på værkstedet. Min er en Bosch, som jeg har vundet i ”GØR DET SELV”. Det er godt nok en grøn model, men størrelsen passer lige til mit lille værksted, som alligevel ikke levner plads til at håndtere en hel standard plade. Hele plader skære jeg op med min håndrundsav (se beskrivelsen af håndrundsaven sidst i denne artikel ).

Bordrundsaven er monteret på et bord på hjul. Spåner suges via spånsuget og tilovers blivende spåner opsamles i bunden af bordet, som der er adgang til via en inspektionslem i front. Jeg har lavet div. ”beskyttelspinde” til fremføring af emner i saven. Jeg arbejder med to klinger en 40 tands og 60 tands, der – når de er ny slebet – giver et pænt rent snit, når du anvender den rigtige teknik. Jeg leder efter en såkaldt ”Dado klinge”, som ikke er EU godkendt og derfor ikke til at opdrive, med minde man kommer på den anden side af ”dammen” (USA). Forslag?

Det medfølgende lan til at skære på længde med, har jeg udbygget en del. Jeg skal have det yderligere udbygget således at jeg kan indstille det til emner på længde ud over de 80 cm.. Ja, jeg ved godt, at der både skal være spaltekniv og beskyttelsesskærm på saven. (En dårlig undskyldning: ”det er kun mig der anvender saven og jeg kender konsekvenserne”). Af uhensigtsmæssigheder skal nævnes at når lanet til at flække med skal anvendes, skal man være en smule omhyggelig for at opnå en nøjagtig indstilling. Endvidere er der en del slør i ”skydebordet” når det er i bageste stilling, hvilket kan give unøjagtigheder. Endelig starter maskinen uden blød opstart, hvilket formentlig vil nedsætte maskinens levetid. Jeg ser mig om efter et relæ/kondensator, der kan monteres på saven. Jeg har lavet en isætningsplade der slutter op mod klingen , der modvirker at emnet flosser på bagsiden.

Endelig har jeg konstrueret en jig til at save små emner på, den virker rigtig godt.

Tilføjet NOV 2011: Efter ca. 8 år brændte motoren af på min bordrundsav. I mellemtiden havde Bosch forbedret modellen bl.a med soft-start og et væsentligt forbedret lan. Så jeg besluttede at købe en tilsvarende model, da det er mit håb at den nye model har en længere levetid end den gamle. Her ses det nye legetøj og på det nederste billede er den nye maskine monteret på mit gamle bord. Den gamle sav ses med bunden i vejret og med adskidt motor, klar til at ryge på hylden til reservedele.

Her er min rundsav med føringsskinner som kan samles med den medfølgende skinne, således jeg kan save standardplader. Som det ses anvender jeg min trailer, som arbejdsbord – lidt bøvlet indrømmer jeg – men henset til, at det ikke er hver dag, at jeg har behov for at save hele plader op, går det an.

Så kører vi…

Det var lidt om mit værksted, som konstant er i forandring for at finde ideer til indretning, nyt grej, snedigt værktøj mv. Har du bemærkninger, gode ideer eller forslag så skriv endelig i blokken.

Læs flere projekter om Værkstedet eller se alle mine projekter.

Skriv et svar

48 kommentarer

 1. Martin Nilsson siger:

  Hejsa og tak for kigget på din hjemmeside.

  Det er sjældent jeg gider at lægge en hilsen efter et besøg, men det er til gengæld også sjældent jeg ser en hjemmeside som denne.. flot og informativ, og lækkert opsat. Det skal du ha ros for.- Og nå ja.. Jeg er selv snedkeruddannet, og skal ikke lægge skjul på at jeg kan blive både imponeret og misundelig over det du præsterer derhjemme.. 🙂

  De bedste hilsner.
  Martin

 2. Jesper siger:

  Tak for de pæne ord Martin.

 3. Tomas siger:

  Hej.

  er det gardinstænger du har brugt som spor I dit bord til søjleboremaskinen og og landet og slæden på din bordrundsav?

  og hvad bruger du så af bolte I dem.

  med venlig hilsen
  Tomas

  • Majoren siger:

   Hej Tomas

   Ja, det er simple gardinstænger og jeg har brugt bræddebolte,´som har fået “en tur” med vinkelsliberen, lidt primitivt men det fungerer.

 4. Claus Kjelder Olsen siger:

  Hvor kan man finde bøger, materiale ved. møbelbygning og de gamle slags samlinger. Hvor kan man få fat i kvalitets værktøj til en fair pris

  • Majoren siger:

   Hej Claus

   Der må jeg være dig svar skyldig, men prøv at Google det. Kvalitets værktøj er mange ting, jeg går ud fra at det er håndværktøj du tænker på. Her ville jeg nok søge lidt på den Blå avis eller de aktioner der findes på nettet over virksomheder der lukker ned.

   mvh
   Jesper

 5. john siger:

  Hvor har du købt din fræser og din jig. henne. Mvh john

 6. Anders siger:

  Sikke et fint og hyggeligt værksted. Gode løsninger til den begrænsede plads :-).
  Kan se at du også indimellem anvender 1/2″ fræsejern. Hvis ikke du er klar over det, er der en del penge at spare ved at købe dem i England. Jeg har gode erfaringer med både Axminster, Wealden og Rutlands. Ironisk nok er det indimellem billigere at købe 1/2″ jern frem for 8 mm, hvis de er i specielle størrelser.

  Mvh. Anders

  • Majoren siger:

   Hej Anders
   Tak for dine bemærkninger og dine råd omkring 1/2″ fræserjern. Jeg vil se mig om efter de mærker nu nævner næste gang jeg skal have suppleret sortimentet.

   mvh
   Jesper

 7. Tomas Ebbesen siger:

  Hej majoren.

  du skulle vel ikke helt tilfældigvis have skitser eller tegninger liggende på den bord du har lavet til di bordsav samt til den sav jig du har lavet, som du vil dele.
  jeg vil rigtig gerne lave et sådan bord til min sav + tilbehør

  med venlig hilsen

  Tomas Ebbesen

  • Majoren siger:

   Hej Tomas

   Jeg har desværre ikke nogen tegning/skitse over bordet til min bordrundsav. Heller ikke til den jig jeg bruger til små emner.
   Men jeg kan tage nogle flere billeder af bordet hvis du er interesseret? Endvidere kan jeg måske finde nogle link til den jig jeg har lavet, så du kan se fremgangsmåden.

 8. Tomas siger:

  Hej igen. du må meget gerne tage nogle billeder og finde nogle link til mig.
  på forhånd tak

 9. Majoren siger:

  Hej Tomas Her er et link til you tube hvor der gives en instruktion i at lave en “cros sled” til en bordrundsav:
  https://www.youtube.com/watch?v=YTlpY_chcio

  Hilsen majoren

 10. Tomas siger:

  Hej igen ..

  Hvad har du lavet indsætningspladen til din bordrundsav i er det mdr eller andet.

  Tomas

 11. Niels C. Wermuth siger:

  Hej Jesper.
  Du skriver at du ikke kan finde dado “rundsavklinger” i Europa. Sådanne findes og forhandles i England hos firmaet Rutlands. (www.rutlands.co.uk) De har også diverse mellemskiver. Det kan også være forhandlere af CMT orange Tools har dem her i Danmark, men CMT ved godt, hvad de vil have for sagerne.
  Hilsen
  Niels Wermuth

  • Majoren siger:

   Hej Niels
   Rigtig mange tak for dine bemærkninger, en rigtig god information at få. Det var netop et af formålene med min amatør-hjemmeside: “at dele erfaringer og skabe netværk i relation woodworking”. Har du selv købt “grej” hos firmaet og kan du anbefale det?

   majoren

 12. Niels C. Wermuth siger:

  Hej Jesper.
  Jeg har ikke nogen erfaring med at handle med Rutlands, men derimod gode erfaringer med firmaet Sauter (sautershop.de) i Sydtyskland. Men husk når man ringer derned holder de middagspause fra 1200-1400 som man nu gør på de kanter.
  Firmaet har også dado klinger.
  Du skriver at du skal ud og se dig om efter en ny afretter/tykkelseshøvl. Det samme er jeg, da min gode ven og næsten nabo “tømreren” pludselig døde. Hos ham kunne jeg altid låne maskineriet, men det er slut nu. Jeg overvejer en høvl fra Metabo (som også leverer til både 230 og 400V) eller en fra DeWalt. Har du nogen erfaringer?
  Prishammeren.dk er vist det billigst sted at købe maskinen pt.
  Hilsen
  Niels C. Wermuth

  • Majoren siger:

   Hej Niels
   Jeg har været inde og snuse på Sauter hjemmeside .. saftige sager, tak for det. Vedrørende afretter/tykkelseshøvl har jeg ikke haft andre i hænderne end de store tunge støbejernsmaskiner og så selvfølgelig min lille kinesermodel. Jeg følger løbende med i hvad der udbydes på DBA. Jeg tror du har fat i noget af det rigtige med de mærker du nævner, men se også modeller fra Elektra Beckum http://www.dba.dk/tykkelseshoevl-og-afretter/id-1013222354/
   Jeg overvejer at få lagt 400v ind i værkstedet, da jeg måske har en ide om at det vil være at foretrække frem for 230V. Giv endelig lyd hvis, du anskaffer dig noget spændende grej 🙂

 13. Niels C. Wermuth siger:

  Jeg glemte at skrive ,at et sådant “dyr” skal kunne tilsluttes en spånsuger, hvis man da ikke vil have spåner over hele værkstedet.
  Hilsen
  Niels

  • Majoren siger:

   Du har helt ret, en spånsuger er et must af mange forskellige årsager. Kender du for øvrigt magasinet ShopNotes http://www.shopnotes.com/
   Magasinet giver rigtig mange tips og ideer til os der går roder med woodworking. Det kan downloades også uden beregning (Uha … det har jeg ikke sagt).

 14. Niels C. Wermuth siger:

  Hej Jesper.
  Tak for tippet. Det er godt med 380/400 volt til mange store maskiner, men pas på; hvis der byttes om på to af faserne kører maskinen “baglæns”. Så hvis det drejer sig om rundsave og andre skærende værktøjer skal prøvekørslen foregå uden værktøjer isat. Er du i tvivl så spørg en elektriker.
  Ang. Tykkelseshøvl tager jeg nok til Fyn en af dagene og tager en scheppach msh 2600 ci i øjesyn. Den fås hos Dorch og Danola til en overkommelig pris. Den slags tunge maskiner (130 kg) er dyre i transport fra udlandet (Tyskland), så det man evt. kan spare i indkøb ryger i transportomkostninger. Og hvad med garantien?
  Hilsen
  Niels

 15. Niels C. Wermuth siger:

  Hej igen.
  Du spørger om erfaringer angående søjleborenaskiner kan jeg nævne at jeg har en efterhånden 22 år gammel boremaskine. Den er på 1700 W og kører på 400 volt. Den har den type dybdeindstilling du taler om. Det eneste jeg udskiftede med det samme var borepatronen. Den kinesiske var ikke præcis nok til mig så der røg en 16 mm selvspændende Rôhm på.
  Kileremmene blev skiftet for første gang for ½ år siden, og den har i perioder virkelig knoklet. De store bor er med morsekonus 2 (MK2) (indtil 24 mm i stål) . Men fastgør emnerne der skal bores i i maskinskruestikken som SKAL fastgøres i bordet.
  Hilsen Niels

 16. Majoren siger:

  God dag Niels
  Igen, rigtig mange tak for at du vil dele dine erfaringer. Med en Scheppach bliver du rigtig godt kørende, glæder mig til at høre om dine erfaringer, hvis du beslutter dig for at anskaffe en sådan. Og også tak for dine bemærkninger vedrørende søjleboremaskiner.

 17. Niels C. Wermuth siger:

  Hej Jesper.
  Hermed et par tip til hvor det er muligt at få billige og gode dele til overfræsere og rundsave.
  1. Triton originale reservedele til alle Triton maskiner: http://www.toolspareonline.com. Hurtig levering og billige dele.
  2. CMT værktøjer (fræsejern, rundsavklinger mv.): http://www.mobiltecnica.com. Denne side kan være lidt krævende rent sprogligt at komme rundt på men der er en rimelig god engelsk oversættelse. Det er også formildende at priserne er ca. 1/3 af priserne i Danmark. Dette firma er meget hurtigt til at levere og jeg havde varerne jeg bestilte onsdag aften. varerne blev afsendt fredag og dagen efter lørdag havde jeg mine fine fræsejern. Man tror det er løgn når det drejer sig om Italien
  God påske til alle der læser med.
  Hilsen Niels

  • Majoren siger:

   Hej Niels

   Rigtig mange tak for dine kommentarer, perfekt. Det var lige sådan noget, jeg havde tænkt på da jeg lavede hjemmesiden.
   F.s.v.a. sydeuropæere, ja så har man da lov at blive overrasket 🙂
   Endnu en gang tak for dit bidrag.

 18. henning siger:

  hej nu kunne jeg se i dit sanpapir holder der har du store ruller sandpapir, hvor køber du dem? 🙂

  • Majoren siger:

   Hej med dig.

   Jeg mener det var i Bil Tema jeg købte dem. Men tror også “Harald Skrald” har dem.

 19. Anders siger:

  Hej rigtig fin og inspirerende side, nu har jeg kigget lidt på Bosch rundsaven, og skal bare lige være sikker, din den nye hedder pts 10 upgrade ikke?

  • Majoren siger:

   Hej Ander
   Jeg beklager det sene svar, men er lige hjemvendt fra ferie. Det er ganske korrekt at det er pts 10 upgrade. Den har bl.a blød opstart til forskel fra ældre modeller.

 20. Peter Graversen siger:

  Hej Jesper.

  Mht. dado blades, så er gevindet jo nok ikke langt nok på din bordrundsav til at komme en “full stack” på (som er 25mm). Jeg brugte en formue på at købe et dado sæt fra USA, da min gamle Wadkin sav godt nok kunne tage en dado, men den har 20mm gevind, så jeg måtte betale et firma for at lave en special oprømning af et 5/8 sæt, så den fornøjelse kom til at koste mig 1500 kr.
  Et godt alternativ er blot at stable almindelige billige 160mm rundsavsklinger. De har 1,8 eller 2 mm eller savspor, og med en 6-7 stykker af dem, kombineret med nogle hjemmelavede “spacers”, så kan man faktisk godt ramme de fleste spor-bredder.
  Jeg har brugt tricket på min “udendørssav” (en gammel Luna sav jeg fandt på DBA for 400 kr, men som kan arbejde som en hest), og der fungerer upåklageligt. Jeg klippede nogle spacers af et magnetisk “skolebil” skilt fra Biltema, og nogle andre af coladåser, mælkedunke låget fra en IKEA køleskabsbeholder, og kunne kombinere, så jeg ramte præcis 12mm til en krydsfiner skive.
  En god kanal på YouTube bruger et tilsvarende trick her:
  https://www.youtube.com/watch?v=jVuPF7GxC2s

  Jeg er desværre flyttet til Sverige, så det ville ikke være praktisk for dig at komme forbi til en kaffe, og en værksteds-rundvisning, hvilket er ærgerligt, da jeg ligeledes er begejstret for at udveksle ideer.

  • Majoren siger:

   Hej Peter
   Tak for dine meget god og informative bemærkninger.
   Jeg har netop haft de samme betænkeligheder, som du nævner vedrørende gevindet. Så derfor er jeg rigtig glad for dit forslag til en alternativ løsning … det bliver spændende at prøve. Ja, der godt nok lidt langt fra Nordjylland til Sverige, det kunne ellers have været hyggeligt med en kop kaffe og en god snak.

 21. John siger:

  Hej det ser vildt fedt ud det du har fået lavet. Må jeg spørger dig om hvor du køber dit træ henne ? Og hvor har du købt din wolfcraft sinkfræser jig henne 🙂

  Vh John

  • Majoren siger:

   Hej John

   Hvis du mener den stak lærketræ der er vist på min hjemmeside, så er træet skaffet gennem en bekendt jeg har og som også har et mobilt savværk. F.s.v.a. den jig fra wolfcraft, så kan jeg desværre ikke huske hvor den er købt, men det er nogle år siden. Prøv evt. at søg på google eller skriv til wolfcraft.

 22. Niels C. Wermuth siger:

  Hej Jesper.
  Så er jeg på banen igen. Det arbejde tager alt for megen fritid.(men nu er jeg blevet pensionist) Jeg skrev for ca.1½ år siden angående køb af en tykkelseshøvl og afretter. Jeg fandt en pæn let brugt Elektra Beckum HC 260 i Den blå Avis. Den trængte til nye knive da de var meget døve og viste det sig at de ikke kunne slibes længere ned. Nå, men jeg havde jo ikke betalt for meget for maskinen så det måtte jeg tage med. Efter at have talt med en snedkersvend jeg kender godt fik jeg at vide at man skal købe HSS klinger da de laver det pæneste arbejde i rent træ. Er det derimod krydsfiner og limtræ skal det være hårdtmetalklinger. Det eneste jeg var lidt bekymret for, var hvordan man skifter knive og justerer dem. Det viste han mig så. Jeg har efterfølgende set nogle videoer på You Tube. Som retskinne bruger jeg en meter porsa profil som jeg har mærket op.
  Jeg har senere fundet ud af, at der kan fås en langhulsborer forsats til maskinen, men den koster mere end jeg gav for maskinen, og da jeg ikke skal lave flere døre, kan jeg godt undvære en sådan.
  Mange hilsner og tak for en god hjemmeside
  Niels C. Wermuth

  • Majoren siger:

   Hej Niels
   Tak for et meget fint og informativt indlæg på min hjemmeside, det er super. I sær når jeg igennem lang tid har ønsket mig en Elektra Beckum HC 260. Det er en rigtig fin maskine, men jeg venter lige indtil min “kineser” går død. Den maskine du har anskaffet, er den til almindelig 230V eller skal der kraft til? Jeg har været lidt i tvivl om en maskine til 230V har motorkraft nok, måske har du erfaringer med det?

   • Niels C. Wermuth siger:

    Hej Jesper.
    Den maskine jeg anskaffede mig var en til 380/400 volt. Den er på 2 kW afgiven effekt og ca. 3 kW optagen effekt
    Den høvler rigtig pænt og klarer nemt 20 cm i bredden ved fuld dybde. (3mm) i fyrretræ forstås.
    Vær opmærksom på, at den også fås med engangsvendeknive, men efter at have talt med andre anbefalede de de kraftigere knive som kan slibes.
    Mange hilsner
    Niels Wermuth

    • Niels C. Wermuth siger:

     Hej Jesper.
     Jeg havde fra starten sat mig i hovedet, at det skulle være en maskine til kraft. Som mand må man jo ikke gå ned på grund af udstyr.
     Hilsen Niels

     • Majoren siger:

      Hej igen Niels
      Tak for dine nyttige og gode svar. Jeg må se, at få lagt 380V ind i mit værksted for jeg er helt enig med dig: “Man må aldrig gå ned på udstyr”.
      mvh
      Jesper

 23. Birgitte Brønniche siger:

  Hej Jesper.
  Sikke et eldorado du der har skabt dig. Jeg er dybt imponeret og kigger med stor interesse. Jeg er ved at få bygget et isoleret værksted på 16 m2 – og har virkelig ledt efter billeder, der kan inspirere til indretning. Det har jeg fundet nu. Alle dine hjemmelavede løsninger er virkelig skønne, og så er jeg vild med ideen om, at man laver det selv, og ikke smider noget ud der kan bruges eller forvandles til noget andet.
  Gode billeder og ikke mindst spændende læsning der er velskrevet og fastholder læseren :-). Se nu er jeg landet her…det startede med, at jeg googlere svalehale-tapninger :-).
  mvh Birgitte

  • Majoren siger:

   Hej Birgitte. Det glæder mig at min hjemmeside, kan inspirere til gavn for andre. Det var netop et af formålene med side, da jeg i sin tid etablerede den. Lykke til med dit lille værksted.

 24. Svend-Peter Ratz siger:

  Hej Major. Har lige kikket på indretningen af dit lille værksted, som jeg fandt frem til gennem en søgning på Dado klinger. Jeg er selv ved at bygge et værksted på kun 10m2. hvor der i gavlen monteres et fastkarms vindue med næsten samme mål som gavlen. Vinduet får hængsler i toppen, kroge og wire, der løber over et par blokke, monteret mellem et par nedstøbte bjælker, en 3m. fra værkstedet, med bom på toppen og kontravægte til at udligne, når der skal åbnes op til bearbejdning af større emner. Pladsmangel har du jo løst på en rigtig god måde og jeg tænker selv i maskiner med multifunktion. Derfor har jeg købt en brugt Dewalt radial sav, som udover at kunne fungere som kapsav, rundsav også med lidt snilde kan på monteres en overfræser – og netop med en dado klinge sågar kan lave fingertapninger. Dadoklinger kan købes her i DK.: https://www.dorchdanola.dk/cmt-justerbar-notklinge-dado-200×6-35-23x30mm-24t.html men er en bekostelig sag.
  Med venlig hilsen Svend-Peter Ratz.

  • Majoren siger:

   Hej Svend-Peter

   Tak for dine bemærkninger. Det lyder som et spændende projekt du har gang i og held og lykke med det. Et mindre værksted giver ganske rigtig mange udfordringer, men det har nu også sin charme. Også tak for dine bemærkninger vedrørende DADO -klinger – og som du skriver er de ganske bekostelige at anskaffe. Jeg har dog set dem i udlandet til en noget billigere, men syntes stadig ikke mit behov svarer til prisen.

 25. Peter Merlung siger:

  Hej Jesper det er vel nok et dejligt værksted du har jeg har et der ligner det lidt jeg har også en sponsuger som der står i det andet rum og nu vil jeg godt spørge dig hvordan kommer man uden om motorværnet for det ret irriterende når jeg slukker for sponsugeren så skal jeg ud i det andet rum for at tænde igen jamen det var bare det du må have en god dag venlig hilsen Peter

  • Majoren siger:

   Hej Peter
   Jammen tak for det, jeg bruger også en del tid derude. Jeg har haft en bekendt til at fikse strømmen for mig, men sådan som jeg husker det er spåndsugeren forbundet til et strømudtag i garagen, som jeg kan tænde og slukke for i værkstedet. Ved ikke om det giver nogen mening, men som sagt strøm holder jeg snitterne fra … af bitter erfaring:)

   Jesper Legarth